Zatvorenici kreče zgradu policije

Pomalo neobičan angažman pomaže osuđenicima da prekrate zatvorske dane, a ponešto i zarade. Odaje MUP-a i suda većini su odranije poznate

zgrada

* Zatvorenici vredno uređuju zgradu policijske stanice

U KAZNENO-popravnom zavodu Banjaluka više od polovine osuđenika dobrovoljno radi na okolnim imanjima, ili kao šnajderi, jer im vreme u zatvoru tako najbrže prolazi, ali nisu ni slutili da će kao zidari i moleri raditi i na renoviranju policijske stanice i zgrade suda.

– U poslednje vreme osuđenici se mogu videti kako kroz hodnike Osnovnog suda u Banjaluci raznose kancelarijski nameštaj i arhivske spise. Letos su rekonstruisali Policijsku stanicu „Lazarevo“, kojoj su dali potpuno novi izgled, pojašnjava direktor KPZ Goran Selak.
Među njima je i Igor Radosavac, iz Čelinca, koji je odležao devet od deset meseci kazne zbog proizvodnje marihuane.

– Na slobodi sam se bavio molerajem i kada su me u zatvoru pitali da li bih želeo da radim, odmah sam pristao. Zarada nije velika, a za mesec sam uspeo da zaradim 56 maraka. Međutim, ovde se ne radi zbog novca, već da brže prođe vreme. Rad nam omogućava dobijanje raznih pogodnosti u ustanovi, a ceni se i kod uslovnih otpusta – kaže Radosavac. – Malo je bilo neobično kada smo dobili zadatak da okrečimo policijsku stanicu, u koju sam ranije više puta privođen. Čak me je jedan policajac prepoznao, skoro smo se srdačno pozdravili.

Na ovom poslu angažovan je i Mišo Mrđa, iz Dervente, koji je zbog nasilja u porodici osuđen na tri godine zatvora. Ovde važi za jednog od boljih radnika. Radio je na restauraciji zgrade suda u kojem mu je kazna i izrečena.

Da ne radim, poludeo bih od dosade. Nije naporno, a i zanat sam „ispekao“ pa ću kada izađem možda da nastavim da radim taj posao. Ako sam dobar majstor, biće posla i za mene. Sa nama je u zatvoru bio i jedan keramičar, koji je po izlasku iz zatvora razvio dobar posao i mnogo je tražen – priča Mrđa.
dir
Upravnik Goran Selak

Većinu hrane za potrebe KPZ proizveli su sami osuđenici. Sade zelenu salatu, mladi luk, spanać i krompir. Za potrebe farme uzgajaju prasiće i koke nosilje, seju kukuruz i ječam, rade u voćnjaku. Sve što osuđenici proizvedu je zdrava hrana bez pesticida i herbicida. To je razlog što naše proizvode kupuju i radnici zavoda za vlastite potrebe.

DNEVNICA 39 KM

GRAĐEVINSKI pogon „Tunjice“ mogu da angažuju firme i privatnici, a cena usluga određuje se u zavisnosti od težine posla. Za složene poslove po angažmanu osuđenika dnevnica se plaća 39 KM, a KPZ obezbeđuje prevoz i hranu. Za lakše poslove, u koje nisu uračunati troškovi hrane i prevoza, dnevnica iznosi 28 KM.

krojac

Izrada uniformi za potrebe Kazneno-popravnog zavoda

 

ISPOMOĆ U SUDU

OSUĐENICI su proteklih dana angažovani kao pomoćna radna snaga u Osnovnom sudu u Banjaluci, u kome su neki od njih i osuđeni. Trenutno su angažovani na premeštanju opreme i sudskih spisa, što se pokazalo kao dobra i korisna praksa za resocijalizaciju osuđenih.

– Do sada nismo imali nikakvih problema ili konflikata. Oni svoj posao obavljaju dobro i predano, a zaposleni u sudu nemaju ništa protiv toga – kaže Nikola Gatarić, šef Odseka za administrativno-tehničke poslove banjalučkog Osnovnog suda.

(članak “ Večernje novosti“ 14.02.2017.)