УПУТСТВО о пријему ствари за притворенике

1.
Притвореник по непосредном пријему у установу има право на прве ствари које се могу донијети било којим даном и могу да садрже само прибор за личну хигијену и гардеробу (ове ствари се не рачунају у законско ограничење о пријему две пакетне пошиљке).
Притвореници имају право на две пакетне пошиљке у току мјесеца од чланова породице, путем поште, као и приликом посјете, чија тежина не може бити већа од осам килограма.
Свако доношење ствари приликом посјете (редовне, слободне и сл.) или путем поште притворенику сматра се пакетном пошиљком.
Пакети и друге пошиљке које примају притвореници морају се прије уручивања прегледати од стране службеног лица.
У дане републичких и вјерских празника, и других дана када се по закону не ради, притвореник може примити још један пакет наведене тежине.
2.
ПАКЕТ МОЖЕ ДА САДРЖИ :
а) ствари за личну хигијену:
-четкица за зубе,
-паста за зубе у пластичном паковању,
-паста за бријање у пластичном паковању,
-сапун за бријање,
-пластични ручни бријач за бријање (забрањен електрични и на батерије),
-крема (фабричко паковање у пластичној амбалажи),
-шампони за косу (гелови и купке за туширање) упаковани у провидну амбалажу фабричко паковање (забрањен стик, дезодоранс, влажне и обичне марамице),
-ноктарица (без ножића и других оштрица),
б) прехрамбени артикли:
-месо кухано или пржено (без кости и исјечено на ситне комаде),
-роштиљ са лепињом (забрањени су ражњићи роловани, пуњено месо-пуњене пљескавице),
-риба пржена или кухана (без костију и додатака и исјечена на ситне комаде),
-полутрајни производи (печеница, пршут, сланина, чварци, кобасице и сл.) морају бити исјечени на ситне комаде (ово важи и за вакумиране производе),
-сир у кришкама или нарезан на листове (забрањен је млади сир и кајмак),
-салате свјеже и киселе, очишћене и ситно исјечене без додатака,
-воће (до један килограм тежине по врсти воћа),
-кекс без фила (петит, плазма, чајни колутићи и сл.) у фабричком паковању, чоколада од 100 грама и више без фила, грицкалице (забрањене су мале чоколадице, бомбоњере, торте, домаћи колачи, бомбоне, мусли, корнфлекс, житарице разне, мед),
-кафа фабричко паковање до једног килограма,
-инстант кафа гранулирана обична (забрањене су прашкасте кафе и инстант напитци),
-цигарете 50 кутија са маркицом, оригинално паковање (забрањен је резани дуван),
ц) напици:
-вода и сокови у прозирној пластичној амбалажи до двије пластичне флаше фабричко паковање (забрањен је тетрапак и непровидна амбалажа, домаће прављени сокови),
д) остали предмети:
-сви одјевни предмети у складу са смјештајним капацитетима установе (лични ормар),
-штампа, књиге, свеске, блок, провидни упаљач, пластични есцајг, пластичне чаше до десет комада, пластични офингери, чепићи за уши (забрањене су хемијске оловке),
е) напомена,
Приликом доласка странака на посјете притвореницима забрањено је у круг Установе уносити корпе за бебе и колица за дјецу.
3.
Све артикле фабрички запаковане, обавезно отпаковати и отворити при прегледу.
4.
Посуде у којима се доноси храна морају бити провидне, отпорне на лом и подесне за лако ношење и преглед.
5.
Лијекови као и остали медицински препарати (креме, масти, капи, уља и сл.) обавезно се по прегледу достављају Здравственој служби на увид и контролу.
6.
Строго су забрањени: конзервирани производи, лако кварљиви прехрамбени производи, кухана и прављена јела (супе, чорбе, мусака, сарма и сл.), било какви производи под притиском, прашкасти производи (чајеви, сокови, препарати за јачање мишићне масе и сл.), сва електронска средства, као и све друге ствари које се не могу адекватно прегледати.
7.
Артикли који се на основу овог Упутства не могу унијети у установу приликом посјета или пакетних пошиљки, а могу бити дозвољене за употребу,притвореници могу набавити путем Заводске кантине.