Штићеници васпитно – поправног дома у Бањој Луци кају се за грешке из прошлости

 

Сиви дом“ враћа на  прави пут , ВПД Бања Лука, репортажа

 Данијела Стоканић, новинар дневног листа „Глас Српске“

 

 „Из чисте радозналости почео сам да уцјењујем суграђане и тучем се, не знам зашто ми је то требало. Боравак у васпитно-поправном дому ми је школа, која ме натјерала да размислим о својим поступцима и посљедицама свог понашања. Овако започиње причу Добојлија Д.Ш., један од штићеника Одјељења васпитно – поправног дома у Бањој Луци, а које ради у склопу Казнено-поправног завода Бања Лука.

Овај деветнаестогодишњак, погнуте главе, признаје да је „затвор“ тешка лекција, због чега упозорава вршњаке да добро размисле прије него што крену његовим стопама.

„У Дому сам већ четири мјесеца. Како бих зарадио новац за џепарац и колико-толико скратио вријеме, радим као конобар у бифеу“,  каже он.

Његов, двије године млађи, суграђанин Д.К., у Дому је због крађе лаптопа, које је продовао, јер му је то, каже, тада било занимљиво.

„Нема више тих пара због којих бих поново почео да крадем, а о другим кривичним радњама више не желим ни да размишљам“, прича овај седамнаестогодишак, који једва чека да изађе на слободу како би започео нови живот.

 

За 11 година  примљено 89 малољетника

Руководилац Одјељења васпитно-поправног дома Зоран Бенак истакао је да у овом одјељењу тренутно борави шест штићеника, што је у посљедњих 11 година најмање.

Додао је да је штићеницима обезбјеђен рад с тимом стручњака односно васпитачима, психолозима, социолозима и педагозима, а живот у дому олакшава им и низ психо-едукативних, креативних и рекреативних садржаја.

 

Већина преступника када дође нема завршену основну школу

Према ријечима директора КПЗ Бања Лука Горана Селака малољетници у Васпитно-поправном дому остају од шест мјесеци до четири године, с тим да суд сваких пола године разматра да ли постоји основ за обуставу извршења или замјену другом васпитном мјером.

„Одјељење је са радом почело 2006. године, а први штићеник био је из Приједора. За протеклих 11 година у ово Одјељење примљено је 89 малољетника. Већина њих је дошла без завршене основне школе,“ казао је директор Селак.

Додао је да, док издржавају мјеру, малољетници могу да заврше ванредно основну и средњу школу, као и да се оспособе за неки занат у складу са могућностима које нуди КПЗ.

„Појединим штићеницима ово је био први и једини дом, док је другима сигурна кућа и мјесто одлуке“, казао је дирекор Селак.

Поред Дома у Бањој Луци, Васпитно – поправни дом постоји и у Источном Сарајеву у коме тренутно бораве два малољетника.

 

Кривична дјела

Горан Селак истакао је да су малољетници у Дому били најчешће због кривичних дјела против имовине.

„Према већини малољетника који се налазе у установи претходно је била изречена нека од блажих ванинституционалних мјера, најчешће појачан надзор надлежног органа социјалног старања“,  казао је директор Селак.

 

Објављено : http://www.vladars.net/  07,11,2017,године