Посјета КПЗ од стране координатора СПЦ

На иницијативу руководства КПЗ Бања Лука, на челу са директором господином Драганом Jевђенићем, а по благослову епископа бањалучког господина Јефрема и уз сагласност Министарства правде РС, у дане 02. октобра и 03. октобра 2023. године, у нашој Установи је уприличена радна посјета од стране редовног професора Православног богословског факултета у Београду др Предрага Драгутиновић и јереја Глигорија Марковића, координатора Српске православне цркве за затворски систем у Републици Србији и духовника у Централном затвору у Београду. Предавањима и радионицама је такође присиствовао и свешетеник Срђан Рољић, духовник у КПЗ Бања Лука.

Ова посјета је укључивала два предавања и двије радионице, како за затворенике, тако и за запослена лица која раде у нашој Установи. Гости су овим предавањима покушали приближити значај и улогу свештеничког позива и Цркве у свакодневном животу Установе. Наиме, сврха наведене посјете је била да се пренесе искуство о пастирском и црквено-просвјетном раду са лицима лишеним слободе, као и да се унаприједи пенолошка пракса кроз развој и оспособљaвaње пенолошких радника, њихово усвајање нових знања путем учења и примјене нових метода рада, да се успостави боља сарадња са запосленим у другим Установама у Републици Србији које се баве овом проблематиком, те да се у коначници размијене идеје о постојању могућности за заједнички научно-истраживачки рад. Такође, треба рећи да је у склопу радног дијела посјете, директор господин Јевђенић, дана 02. 10.2023. године, присуствовао и промоцији књиге: „Који чита да разуме“ проф. др Предрага Драгутиновић која је одржана у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске и која је збир искустава и промишљања професора Драгутиновића, а која су настала као резултат рада са лицима лишеним слободе кад су говорили о темама из Светог Писма Новог Завјета. О књизи су такође говорили проф. др Владислав Топаловић, декан ПБФ „Свети Василије Острошки“ Фоча, проф. др Богдан Лубардић ПБФ Београд, протонамјесник мр Дејан Поповић, Челинац и проф. др Предрага Драгутиновић, док је модератор био др Слвољуб Лукић.

 Иако је јасно да је тематика предавања организованих у КПЗ била занимљива и несвакидашња, због чега смо очекивали учешће већег броја запослених радника али и затвореника, број учесника је премашио сва наша очекивања. Треба рећи и то да су по завршетку предавања и радионица, а имајући у виду почетне циљеве посјете, сви учесници исте оцјенили као остварене и врло важни због чега су све повратне информације биле изразито позитивне. Учесници су оцијенили стечена знања као веома корисна и благотворна због чега је договорена и даља сарадња која би подразумијевала узвратну посјету затворима и обилазак манастира у Републици Србији. Овом приликом се такође отворио и простор за формирање интезивније сарадње између казнено-поправних установа, те практиковање чешћих предавања овог типа која би помогла да се унаприједи пенолошка пракса кроз развој и оспособљaвaње пенолошких радника. Поред већ наведеног, као неке од најважнијих закључака који се могу сумирати из ове посјете издвојили бисмо:

– важност јачања позитивних међуљудских односа, јер је јасно да без обзира на статичке параметре у затвору, затвор је мјесто динамичких структура и сложених међуљудских односа који утичу на све аспекте живота и рада али и свеукупног процеса ресоцијализације, те

– значај његовања личног односа према себи и својој улози и у формалном систему са циљем постизања истинске промјене (како запослених тако и затвореника), али уз свјесност да морамо промијенити навике да бисмо увели нове активности.

На крају бисмо само завршили ријечима о. Григорија који је предавања закључио са:“Ако нисмо вјерујући, будимо барем достојанствени“