КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОД ПРВИ ПУТ КАО ИЗЛАГАЧ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ – Директор Казнено-поправног завода Бањалука Горан Селак рекао је Срни да Привредна јединица „Туњице“ први пут учествује као излагач на 21. Сајму грађевинарства и електромашинске индустрије „ГРАМЕС-ДЕМИ 2017“ и првом Сајму декора и дизајна, који се одржавају до 18. марта у Бањалуци.

 


„Производи и услуге Привредне јединице `Туњице`, који ће бити представљени на сајму, настали су као продукт радног ангажовања осуђених лица и инструктора Привредно-инструкторске службе наше установе. У плану нам је да на сајму учествују и осуђена лица која су радно ангажована и која су учествовала у изради одређених производа“, појаснио је Селак.

Према његовим ријечима, квалитетним радом Привредна јединица „Туњице“ стекла је углед предузећа које је са услугама и производима конкурентна на тржишту.

„Сајам ћемо искористити да представимо молерско-фасадерске радове, керамичарске радове, радове грађевинске лимарије, црне браварије, столарске и резбарске услуге, те услуге примарне прераде дрвета-прореза. Представићемо и производе свињогојске фарме, свјежа конзумна јаја, пластеничку производњу, бетонску галентерију и услуге радне снаге“, прецизирао је Селак.

Он је додао да ће на Сајму од сваког производа бити изложен по један примјерак, а сви који буду заинтересовани за куповину неког од њих моћи ће да га наруче, а он ће им потом, по договору, бити достављен на жељену адресу.

„Ово је јединствена прилика да презентујемо наше услуге и производе, те да подсјетимо јавност да се у Казнено-поправном заводу Бањалука могу наручити производи, који цијеном, квалитетом и асортиманом парирају великим произвођачима, рекао је Селак

Према његовим ријечима, на овај начин ће бити обезбијеђена средства за побољшање услова у тој установи.

„Имајући све ово у виду, јасно je дa ће организовано структурисање времена и продуктивност осуђеним лицима допринијети здравијем начину издржавања казне затвора и стварању радне и конструктивне атмосфере у нашој установи“, сматра Селак.

Он је оцијенио да је Сајам добра прилика да се остваре нови контакти и склопе послови са другим предузећима и физичким лицима.

Селак је подсјетио да је спровођења обука, стручног оспособљавања, радног ангажовања осуђених лица један од важних сегментата успјешне реинтеграције осуђених лица након извршене казне.

Он истиче да радно ангажовање осуђених лица повећава могућности за њихово запошљавање након издржавања затворске казне, како би оставили иза себе криминалну прошлост и почели да зарађују за живот на законит начин.

„Тиме се на ширем плану смањује стопа криминалитета у друштву и повећава безбједност грађана. Ако они у затвору развију неке своје компетенције, формирају радне навике и стекну праксу кроз рад у самој установи, касније могу да буду конкурентни на тржишту рада, а кроз упошљавање и обуку они добијају основ на коме могу да граде своју будућност“, закључио је Селак.

У оквиру Привредно-инструкторске службе Казнено-поправног завода Бањалука 1988. године основана је Привредна јединица „Туњице“.

Сврха оснивања привредних јединица јесте да осуђена лица која желе да раде за вријеме извршења кривичних санкција, стекну односно одрже и повећају радне способности, радне навике и стручна знања, ради лакшег укључивања у живот и рад по отпуштању са извршења кривичних санкција.

Обука за рад и упошљавање осуђених лица обавља се у оквиру регистрованих дјелатности у складу са општим прописима за сваку поједину дјелатност.

Производи и услуге из рада Привредне јединице могу се користити за властите потребе Установе, за потребе других установа, а могу их продавати и на тржишту.

 

Објављено  „Срна“  15.03.2017.