Изложени ручни радови лица која казну затвора служе у КПЗ Бања Лука

0Z0;C:0
Светосавском културном центру у Бањој Луци, 20.05.2016.године је отворена изложба ручних радова осуђених лица која казну затвора служе у Казнено-поправном заводу Бања Лука.

У оквиру изложбе изложене су иконе рађене различитим техникама, украсне флаше и дрвене кутије, украсне плоске разне макете и умјетничке слике.

Директор Казнено-поправног завода Бања Лука, Горан Селак, који је присуствовао овој изложби, рекао је да ова установа сваке године редовно представља изложбу ручних радова да представи јавности шта раде осуђена лица у овој установи.

„Осуђена лица која се налазе на издржавању казне затвора у нашој установи своје слободно вријеме организују кроз разне секције културно-просвјетне и спортске секције“, рекао је директор Селак.

Он је навео да је изложба резултат рада културно-просвјетне секције.

„Реализација вечерашње изложбе представља својеврсни пенолошки програм. Приказано је доста занимљих радова, а овакав облик стваралаштва у једном затвореном кругу, попут завода је јако добра терапија и прилика да човјек преиспита себе тамо гдје је начинио грешку. Посебно ако истакнемо да се доста осуђених лица, након истека казне, наставља бавити овим радом,“ навео је директор Селак.

Он је подсјетио да је КПЗ Бања Лука установа затвореног типа у којој бораве три категорије лица лишене слободе осуђена лица, притворена и малољетна лица.

Осуђено лице, који се бави резбарењем и израдом православних икона, а које је на овој изложби показало више својих икона, рекао је да је бављење умјетношћу, за њега, најбољи начин да прекрати вријеме, које је највећи непријатељ сваког осуђеног лица у затвору.

Поред ручних радова, у току изложбе је промовисано 5. издање часописа „Други живот“ који је уједно и продукт ангажовања осуђених лица у литерарно – новинарској секцији, као и у осталим секцијама које координишу у Установи.