Све чешћи ангажман осуђених лица КПЗ Бања Лука на сезонским пословима

sezonski poslovi

Затворске дане крате у пољима“, КПЗ Бања Лука, репортажа

Биљана Регулић, новинар дневног листа „ЕуроБлиц“

 

Брање малина, ароније, кошење траве, кречење и цијепање дрва само су неки од послова које осуђеници са Туњица раде за дневницу.

Станари Казнено поправног завода радо се одазивају позивима привредника и тако затворску ћелију, бар на осам сати, замјењују свјежим ваздухом и позитивнијом атмосфером.

Међу осуђеницима који сезонским пословима прекраћују затворске дане је и Р.Б. (21), осуђен на десет мјесеци због тешке крађе. Са још 30 колега, затвореника, недавно је брао малине у једном селу код Српца. Да је лако радити на сунцу – није, али се не жали. Каже, сладак је то и позитиван умор, који им помаже да другачије гледају на свијет који их чека после затвора.

„После једног таквог радног дана лакше заспим и имам позитивне мисли. Неки оптимизам уђе у човјека и другачије гледам на живот. Видите неки други свијет и одмах је све лакше,“ наводи он.

Да им рад ван затворске ограде значи много, сагласан је и Г.Б., који је до сада цијепао дрва, радио у кухињи, кречио, а радио је и на реконструкцији полицијских станица у Лазареву и Челинцу.

„Радим све и није ми тешко. Много тога сам научио, и зарадим неки динар. На страну дневница, мени је фино кад се осјетим корисним. Осим тога, опустим се, другачије размишљам, а и вријеме ми брже и квалитетније прође“, каже овај момак.

И шездесетогодишњи осуђеник Х. Ф. често ради- на градилиштима. Каже, лијепо је изаћи из затворског круга, а при том и зарадити.

Према ријечима Горана Селака, директора КПЗ Бања Лука, осуђеници су и те како заинтересовани за рад у кругу установе и ван ње. Много захтјева за њиховим ангажовањем стигло је, каже, након што је КПЗ учествовао на сајмовима у Бањој Луци и Билећи.

„Затвореници се ангажују путем наше Привредне јединице, а за организовање ван установе потребна је сагласност Министарства правде РС. Након добијања сагласности, наша комисија излази на терен и утврђује да ли се испуњавају сви законски услови- гледамо да ли је угрожена безбједност и здравље, а процјењује се и ризик од евенуталног бјекства или од злоупотребе радилишта“, појашњава Селак и додаје да свако радилиште обезбјеђује довољан број полицајаца.

Он истиче да у посљедње вријеме није било никаквих проблема са осуђеницима, те да су све послове обавили коректно.

Такође, води се рачуна о заштити на раду, па тако сви имају униформе и осигурани су.

„Дешавало се да неки осуђеници желе да раде, али због процјене нашег стручног тима- криминолога, психолога, социјалног радника и педагога, то им нисмо дозволили“, каже Селак и додаје да они који желе да ангажују затворенике, не могу да траже одређеног осуђеника, већ о томе одлучује стручни тим установе.

КПЗ регистрован је и за одређене привредне дјелатности, па тако, осим што раде сезонске послове, затвореници се баве браваријом, токаријом, столаријом, лимаријом, аутомехаником, шивењем, узгојем животиња и слично. КПЗ има и уговор са Градом о одржавању гаража, пословних простора и станова у власништву града, као и са Творницом обуће „Бема“.

 

Мјесечна зарада до 100 КМ

У зависности од тежине посла, осуђена лица зарађују дневницу од 28 до 30 КМ.

„Мјесечно могу да зараде 100 КМ, али док су на издржавању казне, не могу да располажу својим новцем. Све што зараде или што им уплате чланови породице, уплаћује се на њихов депозит, који користе купујући телефонске позиве или за ваучере у нашој продавници“, каже Горан Селак, директор КПЗ.

 

објављено: http://www.vladars.net/  08,07,2017,године