15. годишњица Васпитно-поправног дома

Дана 29.09.2021.год. обиљежена је 15.годишњица од оснивања Одјељења Васпитно-поправног дома при КПЗ Бања Лука.

IMG_8460

Одјељење ВПД-а је од самог свог оснивања дио службе третмана која се налази у саставу КПЗ Бања Лука, а које је било тачно прије пуних 15 година тј. 29.09.2006.године. Убрзо по оснивању је дошао и први малољетник на извршење васпитне мјере која се проводи у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку. На основу истог закона мјера се проводи у трајању од минимално 6 мјесеци до максимално 4 године и до сада је у Одјељењу ВПД-а боравило укупно 105 малољетника од којих се 4 тренутно налазе на извршењу мјере. Методе, начини и облици рада се проводе у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, а коначан циљ рада стручног тима јесте ресоцијализација, рехабилитација и реинтеграција малољетних починилаца кривичних дијела.

Запослени у Одјељењу са малољетницима су 29.09.2021. год. обиљежили годишњицу на скроман и достојанствен начин уз приказ радова из свих скеција које се организују у ВПД-у као и изложбу фотографија које су приказале живот и рад у установи у протеклих 15 година.

Обиљежавању годишњице поред запослених у Одјељењу ВПД-а исту су својим присуством увеличали и директор КПЗ Драган Јевђенић са својим помоћницима, помоћник министра за извршење КС Перо Дуњић, Омбудсман за дјечија права Републике Српске, предстваници судова и тужилаштава, центара за социјални рад и остале званице.

IMG_8461IMG_8477